Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą.
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 180 °C
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 1/3 szkl cukru kryształu
- 30 dag margaryny
- 3 jajka
- 3,5 łyzki octu 10 %
- szczypta soli
- 1 szkl cukru pudru
- marmolada owocowa
Wykonanie:
Z mąki, cukru kryształu ,margaryny, żółtek, octu i szczypty soli zagnieść ciasto, zostawić w lodówce ( u mnie ok 1 godz). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.Z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem. Pianę rozsmarować na cieście. Radełkiem pociąć na prostokąty
(2 cmx 5 cm).przełożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor ok. 20 min w 180°C .Po wystudzeniu przekładać dobrą marmoladą
Nazwę mają bardzo przekonującą :)
OdpowiedzUsuńNazwa zachęcająca, ale smak też super, słodziutkie kruchutkie ciasteczka zdecydowanie do ponownego zrobienia :)
OdpowiedzUsuń