S

sobota, 6 lipca 2013

Galaretkowiec - ptasie mleczko

Gdy na dworze upał z chęcią wyciągnęło  by się z lodówki coś zimnego i orzeźwiającego a nie koniecznie muszą być to lody :) moją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.






Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3łyżki  cukru
  • 4 łyzki  mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyzka octu
  • 1 łyzka wody

 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, Do żółtek dosypać proszek do pieczenia, dolać po łyżce octu i wody, rozmieszać. Gdy masa lekko podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.


Warstwa śmietanowo - galaretkowa
  • 3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)
  • 3 razy po 400 ml gorącej wody
  • 2 szkl śmietany
  • bita śmietana w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny

Galaretki rozpuszczamy w 3 naczyniach, każdą w 400 ml gorącej wody. Dwie z nich po zastygnięciu kroimy w kostkę, pozostałą delikatnie stężałą wylewamy na wierzch ciasta.
Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej pyszne.






4 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy może Mi Pani napisać jakie rozmiary blaszki na to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)