Pyszne delikatne ciasto biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku.
Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd .
Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :)
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować do połączenia, przesiać do masy obie mąki proszek i olej - delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok 30 - 35 minut
Warstwa zielona:
Warstwa śmietanowa:
Dodatkowo:
- 1 duży sok zielony ,,PYSIO”
- 3 budynie śmietankowe
Warstwa śmietanowa:
- 1/2 l śmietany 30 %
- 2 zielone galaretki ( agrestowe)
- 1 szkl gorącej wody
- ewentualnie 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania delicji
- 2 galaretki zielone
- 1/2 l wody
Opis przygotowania:
Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć ) . Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody. Wstawiamy do lodówki aby stężał
Jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńkiedyś to ciasto u mnie w domu musiało być robione przynajmniej kilka razy w miesiącu - tak wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuńciasto które kochają dzieci,:-)
OdpowiedzUsuńPysio- super pomysł:) pozdrawiam http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuńPychotka - nigdy nie robiłam jeszcze tego ciasta. Czas wypróbować;-)
OdpowiedzUsuńDziś będę robiła to cisto, z bardzo podobnego przepisu :) i mam nadziję ze wyjdzie mi równie pięknie jak Twoje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) Wyjdzie na pewno :)
Usuń