Kruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe.
- 4 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- ewentualnie 1 łyżka śmietny
Polewa śmietanowo – cynamonowa:
- 2 jajka
- 1,5 szkl śmietany
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
- śliwki
Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem
Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i zalewamy polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, następnie zetrzeć na wierzch odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)