S

sobota, 13 lipca 2013

Kruche różyczki - ciasteczka z marmoladą

Pyszne kruche maślane ciasteczka w połączeniu z wieloowocową marmoladą jak dla mnie bomba.
Ciasteczka te są bardzo dekoracyjne co jest ich dodatkową zaletą. Przepis znaleziony tutaj.






Ciasto:
  • 200 g zimnego masła,
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • marmolada

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na około pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać kółka .Krążki ciasta ( u mnie 5 )ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż  kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.







3 komentarze:

  1. słodkie, róże zawsze mi się kojarzą z karnawałem,:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są tak ładne,że szkoda je jeść-zrobiłam z marmoladą różaną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają,zrobiłam z marmoladą różaną,ciasto jest kruche i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)