Szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa.
Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ...
- 3/4 margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki wody
Składniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić
- 3 jajka
- 2.5 szkl mąki
- 1 proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- ewentualnie aromat cytrynowy
Dodatkowo
- Puszka brzoskwiń
Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowm i roztopioną margarynę.
Zmiksować do połączenia składników.
Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i poukładać cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i piec ok 15 minut
Pianka
- 5 białek
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1 budyń śmietankowy
- 1 budyń malinowy
Białka ubić z cukrem, połączyć z proszkiem budyniowym i olejem
Ciasto wyjąć na chwilę z piecyka i posmarować pianką, wstawić ponownie na ok 20 min. Piec do zrumienienia pianki.
super wygląda z pianką:)
OdpowiedzUsuńZaraz bede piekla-wyglada b.apetycznie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje , ze się uda i będzie smakował:)
UsuńWlasnie sie piecze:))
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!
Witam, w jakiej blaszce piekłaś ciasto? Zamierzam go upiec - takie robiła moja świętej pamięci ciocia, nie sądziłam, że jeszcze kiedykolwiek go zobaczę...
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie
UsuńDziękuję :) Życzę udanej niedzieli!
UsuńI zrobione! pyszności! Zapisuję do zeszytu jako jedno z ulubionych!
UsuńBardzo mi miło ,że ciasto spełniło oczekiwania :) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko
UsuńCzy blacha ma być natłuszczona bo nie ma o tym mowy w przepisie,proszę o odpowiedź,z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńJa zawszę piekę na papierze do wypieków, którego nie trzeba już natłuszczać ( super sprawa) ale jeśli Pani nie używa papieru to jak najbardziej trzeba natłuścić i myślę , że delikatnie posypać np. bułką tartą
Usuń