S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i malinową pianką

Szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa.
Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ...







Ciasto 
  • 3/4 margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
Składniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić
  • 3 jajka
  • 2.5 szkl mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie aromat cytrynowy
Dodatkowo
  •  Puszka brzoskwiń

Białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowm i roztopioną margarynę.
Zmiksować do połączenia składników.
Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i poukładać cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i piec ok 15 minut

Pianka
  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń malinowy
Białka ubić z cukrem, połączyć z proszkiem budyniowym i olejem
Ciasto wyjąć na chwilę z piecyka i posmarować pianką, wstawić ponownie na ok 20 min. Piec do zrumienienia pianki.



11 komentarzy:

  1. Zaraz bede piekla-wyglada b.apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje , ze się uda i będzie smakował:)

      Usuń
  2. Wlasnie sie piecze:))
    Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, w jakiej blaszce piekłaś ciasto? Zamierzam go upiec - takie robiła moja świętej pamięci ciocia, nie sądziłam, że jeszcze kiedykolwiek go zobaczę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie

      Usuń
    2. Dziękuję :) Życzę udanej niedzieli!

      Usuń
    3. I zrobione! pyszności! Zapisuję do zeszytu jako jedno z ulubionych!

      Usuń
    4. Bardzo mi miło ,że ciasto spełniło oczekiwania :) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. Czy blacha ma być natłuszczona bo nie ma o tym mowy w przepisie,proszę o odpowiedź,z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawszę piekę na papierze do wypieków, którego nie trzeba już natłuszczać ( super sprawa) ale jeśli Pani nie używa papieru to jak najbardziej trzeba natłuścić i myślę , że delikatnie posypać np. bułką tartą

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)