S

czwartek, 19 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami

Sezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. 


kruche ze śliwkami




Czas pieczenia:  40 min - 50 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  

Ciasto:


  • 3,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200g margaryny 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • szczypta soli

Dodatkowo:


  • 2 łyżki kaszy manny do posypania placka
  • ok 700g śliwek węgierek
  • płatki migdałów

Wykonanie:

Składniki na ciasto  zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.
Schłodzić w lodówce.
Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można na  ćwiartki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić blaszkę do pieczenia i posypać kaszą manną.
Poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać migdałami.
Ciasto piec w 180 stopniach ok. 50 minut.



kruche ze śliwkami






4 komentarze:

  1. Nie dość, że pięknie pieczesz, to jeszcze piękne zdjęcia zamieszczasz :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a kruche ciasto jest chyba jednym z lepszych nośników śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda kruche i śliwki to super połączenie :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)