Sezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha.
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
Ciasto:
- 3,5 szkl mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- szczypta soli
- 2 łyżki kaszy manny do posypania placka
- ok 700g śliwek węgierek
- płatki migdałów
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.
Schłodzić w lodówce.
Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można na ćwiartki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić blaszkę do pieczenia i posypać kaszą manną.
Poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać migdałami.
Ciasto piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
Nie dość, że pięknie pieczesz, to jeszcze piękne zdjęcia zamieszczasz :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudne! Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a kruche ciasto jest chyba jednym z lepszych nośników śliwek :)
OdpowiedzUsuńTo prawda kruche i śliwki to super połączenie :)
Usuń