Pyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarniste
Czas pieczenia: około 30 min
Temperatura pieczenia: 170 °C
Wielkość formy :
Upiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkopt
Masa cytrynowa
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 3 żółtka
- 3 cytryny małe lub 1 1/2 dużej
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2/3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl wody)
Dodatki
- 1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)
- 2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie herbatniki pełnoziarniste)
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa
Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
Przełożenie
Biszkopt- masa cytrynowa- plastry ananasa- masa śmietankowa- herbatniki- polewa.
Ale puszyste ciacho Ci wyszło. Te brzoskwinie to strzał w dziesiątkę :)) Lubię ciasta z owocami.
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne bo super wygląda :)
OdpowiedzUsuń