Pyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami
, które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.
Składniki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 250 gram margaryny
- 3/4 - 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 4 białka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/3 szkl cukru pudru
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo
- śliwki węgierki
- płatki migdałów
Wykonanie
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki
( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i olejem) posypujemy migdałami i pieczemy dalej ok 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut
Ale widok! Ale puszyste. Nie znałam takiego sposobu dopiekania pianki. Warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPOlecam wypróbować ciasto jest przepyszne . Pozdrawiam
Usuńucierane ciasta są super łatwe, uwielbiam je. No i kocham ciasta ze śliwkami. chętnie wypróbuję przepis, choć chyba zmodyfikuję i zrobię bez tej ciemnej części, wolę ciasta jasne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Bez ciemnej częsci mam wersję z rabarbarem :)
Usuńhttp://ciastko-joli.blogspot.com/2013/09/pulchny-placek-z-rabarbarem-i.html#axzz2fEe3BW1V
Bardzo fajne ciacho ;) Podoba mi się połączenie ciasta zwykłego i kakaowego. Daje ciekawy efekt wizualny i z pewnością także smakowy :) Ja z taką samą pianką robiłam ciasto z truskawkami i rabarbarem: http://the-taste-of-sweet.blog.pl/2013/07/16/kruche-ciasto-z-lekka-budyniowa-pianka-truskawkami-i-rabarbarem/ , które świetnie smakuje także z brzoskwiniami. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania smakuje świetnie :) Pozdrawiam
UsuńFajnie wygląda :D Podobnie jak fale dunaju ;) a ze śliwkami to na pewno pycha ;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda to ciasto ;) z początku myslałam że to Fale Dunaju ;)))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście podobne do Fal Dunaju, muszę kiedyś wypróbować przepis na to ciasto, bo nigdy go jeszcze nie piekłam :) Pozdrawiam
Usuń