Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .
Czas pieczenia: około 45 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : 20 cm x 30 cm
Na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy ( proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
- 1 margaryna (250 g )
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
Na piankę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 op. kisielu wiśniowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szkl. cukru
Owoce:
- Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
- Płatki migdałów
Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę
(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .
W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki
Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMożna dostać zawrotu głowy od tych kolorów. Bardzo ładnie dobrałaś. Oj, zjadłabym ten kawałek...
OdpowiedzUsuńoj, jak barwnie! i pysznie zarazem.
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho i przecudne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPianka dodaje zdecydowanie uroku temu ciastu. Prezentuje się obłędnie :) Po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na konkurs u mnie na blogu
http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
pieknie wygląda
OdpowiedzUsuńTa różowiutka pianka to świetny pomysł. Prezentuje się bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńNa takie ciacho zawsze mam ochotę :) Pięknie wygląda i na pewno niebiańsko smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto ładniej wygląda niż smakuje, rzecz gustu ale bez rewelacji
OdpowiedzUsuń