S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

czwartek, 26 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .


Kruche ze śliwkami rróżową pianką





Czas pieczenia:  około 45 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  20 cm x 30 cm

Na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 margaryna (250 g )
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 


Na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 op. kisielu wiśniowego 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szkl. cukru

Owoce:

  • Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
  • Płatki migdałów

Wykonanie:

Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę
(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .
W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki
Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.


Kruche ze śliwkami rróżową pianką





9 komentarzy:

  1. Można dostać zawrotu głowy od tych kolorów. Bardzo ładnie dobrałaś. Oj, zjadłabym ten kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, jak barwnie! i pysznie zarazem.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciacho i przecudne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pianka dodaje zdecydowanie uroku temu ciastu. Prezentuje się obłędnie :) Po prostu niebo w gębie :)
    Przy okazji zapraszam na konkurs u mnie na blogu
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta różowiutka pianka to świetny pomysł. Prezentuje się bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie ciacho zawsze mam ochotę :) Pięknie wygląda i na pewno niebiańsko smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto ładniej wygląda niż smakuje, rzecz gustu ale bez rewelacji

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)