Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu Domogród
Bardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. Polecam
Czas pieczenia: 50 min - 60 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 250 gr margaryny
- 3/4 - 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Składniki na czekoladową piankę
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5-2 łyżeczki kakao
Nadzienie
- około 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
Wykonanie
Rabarbar kroimy w kostkę.Wsypujemy rabarbar do rondla, podlewamy delikatnie wodą i dodajemy ok 4-5 łyżek cukru. Dusimy rabarbar aż zmięknie ale nie rozpadnie się. Studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao)
Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao)
Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut
Mm i czekoladowa pianka pycha
OdpowiedzUsuńPyszne ciasta serwujesz, wyśmienite smaki :) Och już jestem Twoją fanką, serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny, pozdrawiam :)
Usuń