S

czwartek, 5 września 2013

Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką


Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu Domogród
Bardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :)  Podczas  pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. Polecam


Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką




Czas pieczenia:  50 min - 60 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  

Składniki na ciasto
  •  4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  •  250 gr margaryny
  • 3/4 - 1 szklanka mleka
  •  1,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy 
  • szczypta soli

Składniki na czekoladową piankę
  •  4 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1,5-2 łyżeczki kakao 

Nadzienie
  •  około 1 kg rabarbaru 
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie

Rabarbar kroimy w kostkę.Wsypujemy rabarbar do rondla, podlewamy delikatnie wodą i dodajemy ok 4-5 łyżek cukru. Dusimy rabarbar aż zmięknie ale nie rozpadnie się. Studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao)
Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut

Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką





3 komentarze:

  1. Pyszne ciasta serwujesz, wyśmienite smaki :) Och już jestem Twoją fanką, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)