S

piątek, 4 października 2013

Babka marmurkowa


Chyba każdy zna babkę marmurkową, ta jest pyszna pulchna i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest proste a przy tym ładnie prezentuje sie na stole  i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki lub herbatki.


babka marmurkowa



Składniki:

4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. przegotowanej wody
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
szczypta soli
1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka wody


Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody.
Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne. Przemieszać widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak by powstał efekt marmurka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka".


babka marmurkowa



20 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie babeczki , przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Muszę wypóbować. Lubię ciasta ucierane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet na zdjęciu widać jaka jest pulchna i lekka. Świetny przepis na ciasto do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaraz zobaczymy jak bedzie smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawe jak wyszła babeczka??:)

      Usuń
    2. Wyszła super.Następnym razem zamiast wody dodam mleko.

      Usuń
  5. Super babeczka się udała. Przepis bardzo łatwy i niedrogi. Serdecznie polecam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) Pozwolisz, że na moim blogu umieszczę przepis (oczywiście jeśli uda mi się zrobić tak cudną babkę) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, ze wyjdzie i będzie smakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam, wypiek jak najbardziej udany:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszna:) robi się latwo i co wazne szybko :) pieklam 10 minut dluzej bo moja w środku byla surowa,zanim ostygla juz pól zniknelo:)Sklepowe babki chować się!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dzisiaj baneczke wyszła super tak wszystkim domownikom smakowała , że gorącą jedli i zostały3 kawałeczki😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dzisiaj baneczke wyszła super tak wszystkim domownikom smakowała , że gorącą jedli i zostały3 kawałeczki😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ,że przepis sprawdził się kolejny raz :)

      Usuń
  12. Bardzo dobra, za każdym razem wychodzi wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobra,za każdym razem wychodzi wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)