Robiłam to ciasto już z wiśniami , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w smaku za sprawą słodkich brzoskwiń... ale bardzo pyszne
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 margaryna (250 g)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać kakao i
cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i
podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce,
a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15
minut w temp. 180°C.
Masa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego (proszek)
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około 900 ml )
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy
, wiórki kokosowe
oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.
Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na
grubych oczkach ciastem z zamrażarki.
Całość piec jeszcze
przez około 60 minut w temp. 180°C.
Wygląda mega apetycznie ! Ciekawy pomysł na krem z kwaśnej śmietany :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam. Fantastyczny przepis. Zrobiłam w blaszce. Masa jest delikatna, a ciasto kruchę. Bardzo łatwo zrobić. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuń