S

sobota, 29 listopada 2014

Zapiekanka brokułowa






Składniki:
  • 1 brokuł
  • 30 dkg makaronu rurki lub świderki
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • ok 20 dkg wędliny np. szynka
  • 1 mała cebula
  • ok 1 szkl  śmietany 18 %
  • 25 dkg sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodą
Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.
Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę,
 sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia)
Wszystko wyrównać . 
Ser zetrzeć na tarce,połowę  wymieszać ze śmietaną  solą i pieprzem.Dokładnie
wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować . Na wierzch posypać resztą sera i ziołami 
Piec pod przykryciem w 190 st C przez około 40  min.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam brokułową zapiekankę, ale robię ją troszkę inaczej. Zamiast szynki daje mięso mielone i zazwyczaj robię sos pomidorowy. Nie pomyślałam też o tym, by użyć papryki i kukurydzy, następnym razem wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka-idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację w taki zimny dzień jak dziś.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)