- 1 brokuł
- 30 dkg makaronu rurki lub świderki
- 1 nieduża papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- ok 20 dkg wędliny np. szynka
- 1 mała cebula
- ok 1 szkl śmietany 18 %
- 25 dkg sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodą
Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.
Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę,
sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia)
Wszystko wyrównać .
Ser zetrzeć na tarce,połowę wymieszać ze śmietaną solą i pieprzem.Dokładnie
wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować . Na wierzch posypać resztą sera i ziołami
Piec pod przykryciem w 190 st C przez około 40 min.
Uwielbiam brokułową zapiekankę, ale robię ją troszkę inaczej. Zamiast szynki daje mięso mielone i zazwyczaj robię sos pomidorowy. Nie pomyślałam też o tym, by użyć papryki i kukurydzy, następnym razem wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńZapiekanka-idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację w taki zimny dzień jak dziś.
OdpowiedzUsuń