S

piątek, 21 listopada 2014

Ciasto styropian

Słowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem porzeczkowy na którym jest warstwa śmietanowa z wiórkami i całość zwieńczona kakaowym ciastem. Podobne ciasta można znaleźć tutaj i tutaj.

Ciasto styropian





Składniki ciasta:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 margaryna (250 g)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać  cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Do mniejszej części  wgnieść kakao i  schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.

Masa:
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml )


Dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowaty


Wykonanie:

pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać  i delikatnie wylać na ciasto.
Wierzch  posypać startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.


Całość piec jeszcze  przez około 60 minut w temp. 180°C. Jeśli zbyt mocno się przyrumienia nakryć folią aluminiową. Ostudzić w foremce.



Ciasto styropian

9 komentarzy:

  1. PYCHA!! ZAPISUJĘ PRZEPIS;) A ZAPRASZAM NA SERNICZEK Z ROLADKAMI MIODOWYMI;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast śmietany mogę dodać serki homogenizowane waniliowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam to ciasto też z jogurtami greckimi i było pyszna ale z serkami nie i trudno mi odpowiedzieć na to pytanie

      Usuń
  3. jaki rozmiar blachy na takie ciacho? wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie.

      Usuń
  4. Zrobiłam na Święta wielkanocne. Ciasto pychaaa mój narzeczony co nie lubi kokosu wchłaniał go :) i co najlepsze bardzo szybkie i bardzo łatwe w zrobieniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super , że smakowało a kokos aż tak bardzo nie jest wyczuwalny. Fajnie też smakuje wersja z wiśniami :)) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jest pomylka w przepisie na ciasto , jest 2 razy dodac kakao !!!!!!!!!!Po 2 lyzki , wiec co zamiast tego 2 raz ...kAKAO ???tA POMYLKA PRZY CIESCIE sTYROPIAN Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawione. pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)