Słowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem porzeczkowy na którym jest warstwa śmietanowa z wiórkami i całość zwieńczona kakaowym ciastem. Podobne ciasta można znaleźć tutaj i tutaj.
Składniki ciasta:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 margaryna (250 g)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać cukier a następnie posiekaną margarynę i
żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Do
mniejszej części wgnieść kakao i schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno
formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.
Masa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml )
Dodatkowo:
- Dżem porzeczkowy lub inny najlepiej kwaskowaty
Wykonanie:
pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać
cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę
ziemniaczaną, wiórki kokosowe oraz
śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać i delikatnie wylać na ciasto.
Wierzch posypać
startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.
Całość piec jeszcze
przez około 60 minut w temp. 180°C. Jeśli zbyt mocno się przyrumienia
nakryć folią aluminiową. Ostudzić w foremce.
PYCHA!! ZAPISUJĘ PRZEPIS;) A ZAPRASZAM NA SERNICZEK Z ROLADKAMI MIODOWYMI;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
czy zamiast śmietany mogę dodać serki homogenizowane waniliowe?
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto też z jogurtami greckimi i było pyszna ale z serkami nie i trudno mi odpowiedzieć na to pytanie
Usuńjaki rozmiar blachy na takie ciacho? wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie.
UsuńZrobiłam na Święta wielkanocne. Ciasto pychaaa mój narzeczony co nie lubi kokosu wchłaniał go :) i co najlepsze bardzo szybkie i bardzo łatwe w zrobieniu :)
OdpowiedzUsuńSuper , że smakowało a kokos aż tak bardzo nie jest wyczuwalny. Fajnie też smakuje wersja z wiśniami :)) Pozdrawiam
UsuńJest pomylka w przepisie na ciasto , jest 2 razy dodac kakao !!!!!!!!!!Po 2 lyzki , wiec co zamiast tego 2 raz ...kAKAO ???tA POMYLKA PRZY CIESCIE sTYROPIAN Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawione. pozdrawiam
Usuń