S

poniedziałek, 17 listopada 2014

Strucla drożdżowa z jabłkami

Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd.


Strucla drożdżowa z jabłkami






Ciasto:
  • ok. 3 szkl mąki  tortowej
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1/4 kostki margaryny 
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4  łyżeczki soli


Nadzienie:
  • prażone jabłka
  • cynamon


Wykonanie:

Do  letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 
Margarynę  roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 1 żółtkiem i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). 
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę . Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach


Strucla drożdżowa z jabłkami


4 komentarze:

  1. Mniammmmmmmmmmmmmmm, uwielbiam z jabłkami. :)))
    Pozdrawiam Jolu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa. Moja mama piekła taką struclę:-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)