Rewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd.
Ciasto:
- ok. 3 szkl mąki tortowej
- 1/2 szklanka mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 3 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- prażone jabłka
- cynamon
Wykonanie:
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki
cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy
zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy
ubijamy z 1 żółtkiem i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do
posmarowania strucli).
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych
jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę .
Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby
dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMniammmmmmmmmmmmmmm, uwielbiam z jabłkami. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Jolu ! :)
Uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńOd razu przypominają mi się czasy dzieciństwa. Moja mama piekła taką struclę:-)
OdpowiedzUsuń