Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały bardzo szybko :) Oprócz nadzienia z marmolady można napełnić je też serem, niestety u mnie tylko z pierwszym nadzieniem.
Ciasto:
2 szkl mąki
3 dkg drożdży
1/2 szkl śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka skórki z cytryny ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru.
Ciasto zagnieść ze wszystkich składników.
Owinąć w folię , położyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny.
Rozwałkować na ok 1/2 cm i pociąć w kwadraty o boku 5 cm.
Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok 15 - 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem m pudrem.
Nadzienie serowe:
30 dkg sera
2 żółtka
cukier waniliowy
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 łyżka budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki razem rozetrzeć.
Kwadraty ciąć o boku 7x7 cm. Na ser położyć 2 -3 rodzynki. Zawinąć, posmarować białkiem i piec do zrumienienia
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robiła podobne, obłędnie pyszne są :) Tobie wyszły cudne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń