Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.
Ciasto:
- 4 szkl mąki pszennej
- 2 jaja
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki margaryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Amoniak
namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na
cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C,
placki nie powinny się zbyt zrumienić.
Masa:
- 3 szkl mleka
- ¾ margaryny
- ¾ szkl cukru
Zagotować
2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną.
- 1 szkl śmietany 18% lub 12%
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy
Śmietanę
rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i
dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa
zgęstnieje, cały czas mieszając
Dodatkowo
- Wiórki kokosowe
Bardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Bardzo lubię ciasta z amoniakiem. Są takie miękkie i kruche jednocześnie :)
OdpowiedzUsuń