S

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami

Rolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na  biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.
W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)


Rolada  biszkoptowa- galaretkowo - śmietankowa






Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę- delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 - 20 min ( w zależności od piekarnika) w 170 - 180 stopniach.
 Po upieczeniu z gorącej rolady odrywamy papier i zawijamy ją w rulon w delikatnie wilgotną ściereczkę, odstawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie:

  • 350 - 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru - do smaku
  • śmietan-fix 
  • 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczona w małej ilości wody)
  • galaretka
  • wiśnie z kompotu

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.

Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.


zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Lubię takie !!! Prosto i baaardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks delish and love the texture too...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna jest taka rolada! a przy okazji praktycznie łatwiej ją przenieść gdy niesiemy np. do kogoś w prezencie

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)