S

czwartek, 21 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką

Ciasto bardzo przyjemne w wykonaniu, wyrasta bardzo wysokie a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i spróbowałam jeszcze ciepłego - delikatne , mięciutkie, puszyste , rozpływające się w ustach. Przepis podpatrzony u Ewy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką







Ciasto drożdżowe:
2 ,5  szklanki mąki pszennej
5 żółtek 
3/4 szklanki mleka
30 gramów drożdży
4 kopiaste łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka masła lub margaryny
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
1 kisiel żurawinowy

Pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju 
szczypta soli
2 op budyniu waniliowego lub śmietankowego

Kruszonka:
100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy



Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia".
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne  ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki. 
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia,  (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowanie rabarbaru
Obrany rabarbar kroimy na plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Do osączonego rabarbaru dosypujemy kisiel i ewentualnie łyżkę cukru - dokładnie mieszamy.

Przygotowanie kruszonki
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie pianki
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.

Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.
Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).



Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką




1 komentarz:

  1. Ciasto wspaniałe, powracam do niego jak tylko rozpocznie się sezon rabarbarowy;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)