S

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Babka górnicza

Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.





Składniki :
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słodkiego dżemu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mleka
Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko.

Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika

Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą


3 komentarze:

  1. to babka którą robi się w mig i w mig znika,smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię podobne ciasto i nazywa się ono błotniak i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli minimum pracy, maksimum smaku. Uwielbiam takie przepisy:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)