S

piątek, 9 sierpnia 2013

Murzynek z brzoskwiniami

Często piekę ciasta czekoladowe , murzynki ale w sezonie letnim warto wzbogacić je o owoce. Moja dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie. Ciasto ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość





Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • rodzynki
  • kawałeczki czekolady
  • 1/2 szkl oleju
  • brzoskwinie

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki, na końcu olej. Na wierzchu położyć cząstki brzoskwini. Ciasto wylać do keksówki  38 x 10 cm mierzone na spodziie.
Piec ok 60 min w 180 stopniach



8 komentarzy:

  1. uwielbiam murzynka, to moje pierwsze ciasto jakie upiekłam, ale zamiast brzoskwiń ja dodawałam wiśnie,:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno murzynka nie piekłam,Twój wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto z pewnością zasmakowałaby mi wersji z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie sobie uświadomiłam, że murzynka nie jadłam całe wieki. Z tymi brzoskwiniami to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny i łatwi przepis! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)