S

piątek, 13 września 2013

Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao

Pyszne wilgotne ciasto z kakao i śliwkami  , które powstało na bazie tego ciasta. Długo zachowuje świeżość, co jest dla mnie wielką zaletą.


Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao







Składniki 
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny
  • 3/4 - 1 szklanka mleka 
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao

Pianka
  • 4 białka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo
  • śliwki węgierki
  • płatki migdałów

Wykonanie

Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas miksujemy do połączenia składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki 
( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy większą część ciasta białego a resztę mieszamy z kakao i wykładamy na ciasto białe. Posypujemy delikatnie mąką i układamy śliwki węgierki rozcięciem do góry., Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 30 min, gdy będzie podpieczone wykładamy na wierzch piankę  ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i olejem) posypujemy migdałami i pieczemy dalej ok 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut


Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao

Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami i kakao






9 komentarzy:

  1. Ale widok! Ale puszyste. Nie znałam takiego sposobu dopiekania pianki. Warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. POlecam wypróbować ciasto jest przepyszne . Pozdrawiam

      Usuń
  2. ucierane ciasta są super łatwe, uwielbiam je. No i kocham ciasta ze śliwkami. chętnie wypróbuję przepis, choć chyba zmodyfikuję i zrobię bez tej ciemnej części, wolę ciasta jasne.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez ciemnej częsci mam wersję z rabarbarem :)
      http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/09/pulchny-placek-z-rabarbarem-i.html#axzz2fEe3BW1V

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciacho ;) Podoba mi się połączenie ciasta zwykłego i kakaowego. Daje ciekawy efekt wizualny i z pewnością także smakowy :) Ja z taką samą pianką robiłam ciasto z truskawkami i rabarbarem: http://the-taste-of-sweet.blog.pl/2013/07/16/kruche-ciasto-z-lekka-budyniowa-pianka-truskawkami-i-rabarbarem/ , które świetnie smakuje także z brzoskwiniami. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania smakuje świetnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajnie wygląda :D Podobnie jak fale dunaju ;) a ze śliwkami to na pewno pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygląda to ciasto ;) z początku myslałam że to Fale Dunaju ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście podobne do Fal Dunaju, muszę kiedyś wypróbować przepis na to ciasto, bo nigdy go jeszcze nie piekłam :) Pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)