S

poniedziałek, 11 listopada 2013

Mini tarty z kurczakiem

Wytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki.





Składniki:

1  filet drobiowy
opakowanie ciasta francuskiego
1 pomidor obrany ze skórki
kilka plastrów dobrze topiącego się sera 
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
oregano, bazylia


Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki. 
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.
Tarty piekły się około 30 minut. 




4 komentarze:

  1. Doskonały przepis na przekąskę. Świetne połączenie składników. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie poczęstowałbym sie choć jedną tartą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko się skończyły ale są dość syte więc myślę, że jedna by w zupełności wystarczyła. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Super szybka i pyszna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)