S

poniedziałek, 6 października 2014

Kakaowe ciasto z brzoskwiniami i kokosem

Robiłam to ciasto już z wiśniami  , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w smaku za sprawą słodkich brzoskwiń... ale bardzo pyszne






Składniki ciasta:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 margaryna (250 g)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.

Masa:
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 op. budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około 900 ml )


Dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki


Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy ,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.
Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.

Całość piec jeszcze  przez około 60 minut w temp. 180°C.



2 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie ! Ciekawy pomysł na krem z kwaśnej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj upiekłam. Fantastyczny przepis. Zrobiłam w blaszce. Masa jest delikatna, a ciasto kruchę. Bardzo łatwo zrobić. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)