S

środa, 6 sierpnia 2014

Ogórki po kanadyjsku

Pyszne ogóreczki z papryką i cebulką.





 Składniki:
  •  4 kg ogórków
  •  8 papryk ( różnokolorowe)
  •  0,5 kg cebuli
  •  1 duży seler

Zalewa pierwsza:
  •  9 szklanek wody
  •  1 szklanka soli

Zalewa druga:
  •  6 szklanek wody
  •  4 szklanki cukru
  •  4 szklanki octu 10%

Przyprawy:
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty


Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości.

Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy.


Przygotowujemy drugą zalewę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagotowujemy. Ostudzoną zalewą napełniamy słoiki i zakręcamy.


Pasteryzujemy ok 5 min w garnku z gorącą wodą.








4 komentarze:

  1. Robienie przetworów jest super, za kilka miesięcy jak się otworzy taki słoiczek...pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórki i papryka to coś co lubię najbardziej:) zapisuję więc przepis :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te ogóreczki :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już od kilku lat robię te ogórki z mojego przepisu i są wspaniałe, zawsze wychodzą dzieci za nimi przepadają. Przepis mój jest podobny z malutką różnicą. pozdrawiam wszystkich

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)