S

środa, 3 grudnia 2014

Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki "

Fajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka  otulona jest w drożdżowe ciasto z ziołami ,dodatkowo można posypać je serem żółtym ale niestety zabrakło mi go :)  .  Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem.



Scones with sausage






Składniki (na 5 bułek):

 200 ml letniego mleka
 2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/3 szkl oleju roślinnego
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich
5 cienkich parówek
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

Zaczyn :

W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie;

Do mąki dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier , zioła, olej  i zaczyn.
Wyrobić ciasto aby było gładkie i elastyczne . 
Odstawić  w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części.
Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę.
Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności od długości parówki, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte.
Potem zacząć rozkładanie - jeden kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.


Bułeczki z parówką  " ziołowe gąsieniczki "



4 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)