S

poniedziałek, 9 lutego 2015

Zawijaski pizzowe czyli pizzerki

Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:) 

Zawijaski pizzowe czyli pizzerki





Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy )
  • 50 g świeżych drożdży


Nadzienie (wg gustu u mnie)

  • ketchup
  • szynka drobiowa
  • ogórek konserwowy
  • papryka


W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 40 min.

Po wyrośnięciu zagniatamy szybko jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy ok 20 minut.



Zawijaski pizzowe czyli pizzerki

Zawijaski pizzowe czyli pizzerki


Pyszna pizza



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)