S

środa, 10 kwietnia 2013

Łatwy makowiec


Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...






Czas pieczenia:  około 60 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 jajek

 Masa makowa
  • 1 puszka masy makowej 850g lub 900g
  •  3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:


Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier,
 dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.
Ucieramy gładkie ciasto.
 Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia.
 Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.
Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
 Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny.
 Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem pudrem

4 komentarze:

  1. Super wygląda, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli nie mam masy makowej tylko suchy mak to co moge zrobic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak należy zaparzyć , odcedzić z wody, wystudzić i przepuścić przez maszynkę dwa razy przez drobne sitko. Potem wymieszać z cukrem, jajkami , olejkiem migdałowym i bakaliami.
      35 dkg maku, 1 szkl cukru, 3 jajka, kilka kropel olejku

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)