S

poniedziałek, 30 września 2013

Cytrynowiec

Pyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarniste


Cytrynowiec




Czas pieczenia:  około 30 min
                    Temperatura pieczenia:  170 °C
          Wielkość formy :  
Składniki

Upiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkopt


Masa cytrynowa


  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 3 cytryny małe lub 1 1/2 dużej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Masa śmietankowa

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2/3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl  wody)

Dodatki

  • 1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)
  • 2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie  herbatniki pełnoziarniste) 

Masa cytrynowa

 Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem.

 Masa śmietankowa

 Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę.

Przełożenie

Biszkopt- masa cytrynowa- plastry ananasa- masa śmietankowa- herbatniki- polewa.






2 komentarze:

  1. Ale puszyste ciacho Ci wyszło. Te brzoskwinie to strzał w dziesiątkę :)) Lubię ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało być pyszne bo super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)