S

piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto szachownica "szach- mat"

Biszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem


 Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu




Składniki:

Ciasto:
1,5 szk mąki pszennej
6 jajek
3/4 szk cukru
5 łyżek wody
9 łyżek oleju
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light)
3 łyżki cukru pudru
kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)
4 krople aromatu śmietankowego


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników.
Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm

W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić.
Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać.
Do masy budyniowej wmieszać delikatnie masę śmietankową.

Przełożenie
Blat biszkoptowy posmarować cienką warstwą kremu, ulożyć paski ciasta w odległości ok 1,5 cm a wolne przestrzenie wypełnić kremem, pozostałe paski ulożyć na warstwie kremu i wypełnić nim wolne miejsca. Rozsmarować krem po wierzchu i posypać wierzch startą czekoladą i kakao.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce







14 komentarzy:

  1. Wspaniale ciasto,wyglada uroczo ,milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na jaki wymiar blaszki jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie

      Usuń
  4. śliczna szachownica, bardzo mnie ciekawi ta pianka budyniowo - śmietanowa, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło Ci tak samo jak moje,a jak smakował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wprowadziłam kilka drobnych zmian ale ciasto w smaku super :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. U Ciebie same świetne ciasta i wypieki!! Ta szachownica wygląda niesamowicie kusząco! Też mam książkę z przepisami siostry Anastazji, nawet chyba ze dwie, a ostatnio odkryłam z tej samej serii Przepisy siostry Marii. Też ciekawe przepisy:). Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo efektowne ciacho, wygląda PYSZNIE!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szach - mat i zjedzone :)
    Bardzo efektowne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie. Czy budyń gotujemy tylko na mleku, czy dodajemy również cukier, tak jak jest to podane na opakowaniu budyniu ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja gotowałam bez cukru, słodziłam tylko śmietanę ale jak ktoś lubi bardzo słodkie to można dodać też do budyniu

      Usuń
  10. Uwielbiam ciasta siostry Anastazji, pierwsza książka z wypiekami jaka dostałam kiedyś od mamy i towarzyszy mi praktycznie od początku mojej przygody z pieczeniem. A ciasto wyszło piekne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)